f

2014. augusztus 11., hétfő

Kullancsveszély!


Megint nem lesz valami szép téma!

Az elmúlt 15 hónapban Zsebben már 3 (!) kullancs volt! Mindhárom a mellékelt kép "A" ábrán látható méretű volt (azaz ricinus lárva), azaz alig vettem észre, sőt először nem is voltam biztos abban, hogy valóban ízeltlábú-e. Az első valamikor kora tavasszal még csak mászott (a nyaki redőkben) rajta, a második a nyár elején a térdénél csimpaszkodott bele, amit körömmel - már ezt is nagy nehezen - sikerült kiszednem. Ebben az volt a "vicces", hogy a teraszról nem is mentünk lejjebb a kertbe. A harmadik tegnap délután mászott bele ismételten a nyakába. Ezt volt a legkomplikáltabb kivenni. Még kicsi volt ahhoz, hogy a körmömmel megfogjam, közben Zseb izgett-mozgott, ahogy vette a levegőt, a nyakán a bőr is rezgett. Apum fogta le, ő meg idegbajt kapott, hogy azonnal nem megy, a Mamó egyre feszkósabb lett, a most vásárolt szemöldökcsipesz vastag volt hozzá, kicsit még meg is csíptem a bőrét, így Zseb még inkább ordított. Igen, tudom, vennem kell a patikában egy kullancscsipeszt, mert a szemöldökcsipesszel összenyomhatjuk a potrohát, amivel ugye a szervezetbe kerülhet a veszélyes bacik. Végül sikerült kivenni, mire apum megkérdőjelezte, hogy valóban kullancs volt-e, mert olyan picike, hogy szabad szemmel alig lehetett látni. 
Valamit ki kell találni védekezésképpen!

A kullancsok

egyébként "a pókszabásúak közé tartozó vérszívó ízeltlábúak, gerinceseket támadó, úgynevezett ektoparazita élőlények, mivel a gazdatest felszínén élősködnek. Nem gazdaspecifikusak, bármely gerinces faj egyedeit célba veszik, a rágcsálóktól és hüllőktől kezdve, a haszonállatokon és madarakon keresztül, a kutyáig és az emberig. Kullancsfajból sok van, amit ezzel a névvel illetünk az Magyarországon leginkább a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) és csak egy a sok közül, de a Kárpát-Medencében és hazánkban ez a legelterjedtebb. A kullancs a fűben, levelek fonákján, a sűrű aljnövényzetben él, így a tévhitekkel ellentétben nem a fákról "leugorva", hanem lentről, földközelből támad, és addig mászik a testen, míg kényelmes helyet nem talál, akár a fejtetőig is eljuthat. Kullancssal nem csak erdőn-mezőn, hanem a városban, parkokban, akár a kertekben is találkozhatunk, ezért fokozott óvatosság ajánlott a házi birtokon is, főleg április-július között, mikor előfordulásuk a leggyakoribb. A kullancsok a kertekbe sokszor köztesgazda révén jutnak be. Gyakran említik a kutyát köztesgazdaként, azonban a kutyákat általában védik gazdáik kullancsriasztó nyakörvvel, vagy egyéb riasztószerekkel, és a gondosabb kutyatartók rendszeresen átnézik ebeiket a vérszívók után, így valójában a kutya nem annyira jellemző kullancshordozó, mint azt sokan gondolják. A kert egyéb, ellenőrizetlen lakói, mint például madarak, kistestű rágcsálók, sünök sokkal gyakrabban hurcolnak be kullancsokat, ahol pedig haszonállatok vannak (juh, kecske például), ott ezek számítanak veszélyes köztesgazdának."


Érdekesség: évente csak egyszer vesz magához táplálékot, ez az étkezés elég soká tart.

A kullancsok terjesztette Lyme-kór ellen nincs védőoltás... Ezért a csípés helyét legalább 1 hétig, de 3 hónapig is figyelni kell! Ha pirosodik, bőrpír keletkezik, azonnal orvos! Itt többet olvashattok a betegségről!

A másik általuk elkapható betegség a vírusos agyvelőgyulladás. Erre van már védőoltás. 
"Egy-két hét lappangási idő után légúti tünetek jelentkeznek, lázzal. Néhány napos láztalanság után következnek az idegrendszer megbetegedésére utaló, fentebb részletezett tünetek. Specifikus kezelés nem áll rendelkezésre, de a betegség védőoltással megelőzhető."

Kiderült, hogy erre már tavasszal beolthattam volna Zsebet... Mert csak 1 éves kor alatt nem javasolt. Főleg úgy, hogy a teljes védettséghez 3 oltás szükséges... Utána 3 évente kell egy ismétlődő (nekem ez tavaly olyan szépen kimaradt...)

Tegnap mondták, hogy van ultrahangos kullancsriasztó babák számára. A lányaimnál már olvastam ilyenről, de nekik feleslegesnek tartottam, mert alig viszem ki őket a szabadba. Az erkélyünkre szoktam csak kiengedni őket. Ráadásul "nagyon" tetszik a következő mondat a leírásában: " Kullanccsal erősen fertőzött területen nem garantált a 100%-os védelem. " És miért ne élnénk erősen fertőzött területen? 

Nézzétek meg, ti milyen területen éltek a Kullancstérképen.
Itt még többet olvashattak a témában: Kullancsvédelem babáknak

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...