f

2014. július 22., kedd

Anyatípusok, típusanyák


Az anyákat több típusba lehet sorolni. Rengeteg besorolás létezik, mindenhol más és másfélét lehet olvasni. Éppen attól függően, ki kategorizál és milyen szempontokat vesz figyelembe. Mivel nem vagyunk egyformák, de sok mindenben megegyezhet a véleményünk, én is azt mondom, igenis lehetnek típusaink. Általában az idegesítő anyukákat csoportosítják, én is így tettem. Megnéztem, melyektől áll fel a szőr a hátamon.



Az én – idegesítő – listám:

Ősanya típus: aki mindent ösztönből csinál (és ráadásul ha nem is jól, de elfogadhatóan).

Karrierista típus: aki már 5-6 hónaposan bébiszitterre bízza a kicsit, mert neki vissza „kell” mennie dolgozni. Nem azért, mert a megélhetéshez kell a fizetése, hanem mert így jut előrébb a karrier-létrán

Óraműpontos típus: aki 3 óránként szoptat, pontban este 7-kor fürdet, és összedől a világ, ha a napirend egyik pontja is borul. Ehhez jön még az a kétségbeesés is, amikor a kisgyerek változtatja meg a saját napirendjét. Elfogadhatatlan!

Mártír típus: milyen szerencsétlen, hogy otthon kell lennie, takarítania, nincs egy szabad perce sem, csak kihasználja a gyerek. Szeretné vissza a gondtalan életét, de ő feláldozza a gyerekért.

Okoskodó típus: aki mindenkinek megmondja a frankót. Csak ő tudhatja jól, csak úgy lehet, ahogy az ő gyermekével történt.

Versengő típus: aki irigykedve nézi, hogy a másik fia előbb tanult meg járni, enni, beszélni. Vagy éppenséggel fordítva, hangosan dicsekedik azzal, hogy milyen ügyes az ő gyereke, mert míg a vele egykorú csak ezt és azt csinál, bezzeg addig az ő kicsinye már…

Szaranya vagyok típus: akik mindenben saját magukat okolják, hiába van egy édi-bédi, tündéri gyerekük, nekik semmi sem jó.

És legvégül ott van a Para típus, a para mamik, akik mindentől féltik csemetéjüket. Mindenből nagy ügyet csinálnak, mindennel szaladnak az orvoshoz, más anyukákhoz, könyvekhez, semmit sem tudnak egyedül megoldani. Szinte mindegyik mondatuk (beszélgetésük) egy jaj szócskával kezdődik.


Én ősanyának tartom magam, néha azért tudok okoskodni is… Ti tartoztok valamelyikbe (mondhattok olyat is, ami nincs felsorolva)? Vagy melyik idegesít titeket a legjobban?


4 megjegyzés :

  1. Szia! Érdekes, mert az első gyereknél szerintem az ősanya típusba tartoztam, semmin nem aggódtam, soha egy babás könyvet nem olvastam. Mondjuk 20 évesen szültem. A második gyereket 23 évesen szültem, vele nem volt annyira egyszerű a terhesség , mint az elsőnél. A másodiknál véreztem, volt terhességi cukorbetegségem és mindig ijesztgettek az orvosok, hogy kicsi a gyerek (de nem volt az, 3250 grammal született a 37.héten) szóval itt átmentem a para anya típusba. Bár hozzáteszem nevelési kérdésben sosem a könyvet veszem elő, azt ösztönből csinálom. Üdv.: Rena

    VálaszTörlés
  2. Szerintem én szaranya és enyhén para típus vagyok, bár nem féltem a gyereket, inkább csak szorongok mindenen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyáltalán nem vagy szaranya típus! És a szorongásod is érthető.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...