f

2014. szeptember 24., szerda

Gyógyszer kérdés

Hetek óta beteg vagyok. Jobban mondva holnap lesz két hete, hogy belázasodtam. Azóta javul az állapotom, de a mai napig folyik az orrom, tüsszögök és néha köhincsélek egy keveset. Mint most is.



Szoptatok, ezért nagyon meg kell válogatnom, hogy mit vehetek be és mit nem. Algoflexet ajánlotta mindig is a szoptatási tanácsadóm, mert az ibuprophen tartalmú, ami biztonságosnak tekinthető - viszont nem volt otthon, s betegen, kettesben nem volt szándékomban elmenni a patikába. Közben Zseb tönkre vágta a 10 ezer forintos  hőmérőnket, azt se tudtam, hogy most valóban lázas vagyok-e, vagy valami mástól izzadva, mégis fázva remegek. Gyorsan szétnéztem a gyógyszeres ládánkban.* Megtaláltam a Nurofen Forte 400 mg bevont tabletta dobozát, amit még nagypapám vett Zsebnek, csak kiderült, hogy elfelejtette mondani, hogy pár hónaposnak lesz. Így felnőtteknek valót kapott. Viszont ebből is indultam ki. Ha a Nurofennek van csecsemős változata, akkor csak nem lehet akkora probléma, ha én is azt veszek be. Fiatal Lány sietett a segítségemre, ő nézett utána nekem a neten (annyira kimerült voltam, hogy erre képtelennek éreztem magam). A Nurofen is ibuprophen tartalmú, így nyugodtan alkalmazhatom, maximum napi 4 tablettát szedhetek be.

Érdekes cikkek ezzel kapcsolatban:

Az Antalvali.comot én nem preferálom...

A Nurofennel három nap alatt teljesen elmulasztottam a lázat, hőemelkedést, de nem gyógyultam ki teljesen. Ráadásul a család többi tagját is megfertőztem. Zseb elég jól viseli még, csak az orra folyik, meg néha köhög. A köhögésre nem adtam neki semmit, mert azt nem tartom annyira vészesnek, ha naponta egyszer-kétszer kissé ugatásszerűen elköhenti magát. 
Az orrfolyását viszont kezelni kellene. Az orr-porszívót legutóbb úgy elraktam, hogy nem találom.** Inkább vettem (volt még itthon) Sterimar sóoldatos sprayt, amivel fellazíthatjuk az orr váladékát. (Ha van kedvetek magatok is elkészíthetitek. Leírása itt. Én még nem próbáltam.) Majd Unguentum Nasale orrkenőccsel vékonyan bekenem a palliát (orrtövét). A leírásban az szerepel, hogy vízszintes fekvőhelyzetben borsónyit tegyünk az orrlukba is, de ezt a lépést kihagyom. Mivel egész életemben így használtam, és nekem bevált, akkor nem a fiamnál fogok kísérletezni. Ilyenkor megkönnyíti a légzését, és a takipók (cicakaka helyett használom) szép lassan elhagyja az orrüreget. 

Felelőtlen szülő lennék, mert ennyi panasszal nem viszem el orvoshoz? Nem adok neki semmilyen gyógyszert, antibiotikumot? 

Nem vagyok híve az antibiotikumnak. Nem szeretem az olyan orvosokat - főleg gyerekgyógyászokat - akik minden szirszarra azt írnak fel, utána meg csodálkoznak, hogy a másfél éves kiskölyöknek nem jó az immunrendszere. Így amíg lehet, elkerülöm mind az orvosokat, mind a gyógyszereket, antibiotikumokat...

*ha leveszem a tetejét, olyan szag csapja meg az orrom, mintha egy laboratóriumban lennénk. Itt lenne az ideje átválogatni, kiselejtezni a lejártakat.  
**nem mintha most bármit is megtalálnék otthon, annyira nagy káosz van nálunk. Éppen gardróbszekrényt készítettünk már két hónapja.

A lejárt gyógyszereket bármelyik patikába vissza lehet vinni?

4 megjegyzés :

  1. Az en gyerekeim sem kaptak meg antibigyot, de betegek sem voltak soha annyira. De az orrszivot keresd meg, en legalabbis arra eskuszom. Naponta 5-6 alkalommal kiszivom az orrukat natha eseten, elotte fellazitom orrsprayvel. Nem csorog az arcuregukbe a valadek, nem csorog le alvas kozben a torkara, nincs szovodmeny. Nekunk ez valt be.

    VálaszTörlés
  2. http://www.lurkovilag.hu/index.php?c=990

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Azóta beszereztünk egy másikat... Most az orrfújást gyakoroljuk. Kaptam hozzá egy nagyon jó tippet. Valami olyasmi, hogy először fújni kell megtanítani, majd az orrával és végül lehet befogni az egyiket. :) Mi még galacsinfújásnál tartunk :)

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...