f

2014. november 24., hétfő

"Csak" 10 jel, hogy érzelmileg bántalmaznak

Petra Nagyová-Džerengová Nézz magadra! című regénye kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogyan képesek a nők a családon belüli erőszakot elviselni, eltitkolni? Nem szólnak, mert félnek, ezt még megértem; nem lépnek, mert még érzelmileg kötődnek a párjukhoz, oké; de hogy miért rejtegetik, amikor egyszerűen csak egy olyan ruhát kellene felvenniük, amiből éppen hogy csak kilátszik? Vagy miért hazudnak?

Valószínűleg ezekre én soha sem fogom megtudni a választ, mert más temperamentumú személy vagyok. Első dolgom, hogy ha valamilyen sérelem ért, a világba kürtölöm. Lásd a mostani posztot. Megfélemlíteni sem igazán lehet, mert olyan erős családi háttér áll még mögöttem, ami a lehető legdurvább helyzetekben is erőt ad. Viszont érzelmileg én is sebezhető vagyok. Miképpen?

A szememben (tudományos alapot nem tudok rá, de szerintem keresni fogok) érzelmileg bántalmazott az:
1. Aki hagyja magát megalázni. Nem kell hozzá kívülállók jelenléte, elég, ha a kapcsolatban az egyik fél nem adja meg a tiszteletet a másik félnek.
2. Aki nem bízhat a partnerében. Ha egyszer elvész a bizalom, akkor az már nem térhet vissza soha többé, akármennyire is törekszünk az ellenkezőjére.
3. Aki kedves szavak helyett durva beszólásokat kap, és szó nélkül tűri. Olyan nehéz egy "csinos vagy" mondatot kimondani?
4. Akit manipulálnak, befolyásolják döntéseit, ahol saját akaratukat helyezik minden helyzetben előtérbe, a bántalmazottét pedig eltiporják.
5. Akit csak kényelemből és biztonságból használnak.
6. Akivel aljasul bánnak, akinek szemrebbenés nélkül hazudnak.
7. Akinek kihasználják a másik érzelmi gyengeségét. Úgysem tud elhagyni, akkor élősködjünk rajta.
8. Akin simán uralkodni lehet.
9. Akin átnéznek, csak egy használati tárgynak tekintenek. Ha szükség van rá, elővesszük, máskülönben beállítjuk a sarokba.
10. Akit nem felemelnek, hanem lehúznak – mind ambícióban, mind igényességben.


A listát biztosan lehetne sorolni a végtelenségig. Minden család, minden helyzet más. Kilépni egy ilyen kapcsolatból nagyon nehéz, főleg, ha erős érzelmi kötés van az alárendelt félnél. Sokan tudnak ilyen esetekben segíteni csak hagyni kell és megtalálni a nekünk megfelelőt: párterápia, pszichológus, pszichiáter, kineziológus, családállítás, theta healing… Mind-mind segíthetnek, rávilágíthatnak, hol romlott el a kapcsolat egyenlősége, tudnak-e változni a benne élők, és ha igen, hogyan tegyék meg, hol kezdjenek hozzá. Legrosszabb esetben pedig csak az erő segíthet, hogy kiléphessünk ebből az ördögi játszmából.

Nézzétek meg Zsebről készült képeimet a Facebookon, az Instagramon, vagy a Twitteren!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...