f

2013. január 30., szerda

Védőnő az otthonunkban

A decemberi ünnepek miatt a védőnőm most először látogatott el hozzánk „környezeti tanulmányt” tenni. Már az első találkozáskor ebbe a lakásba voltam bejelentve, így próbáltam addig húzni-halasztani a dolgot, amíg valóban elfoglaljuk az új birodalmunkat. A múlt heti dobozhalmok délutánra teljesen eltűntek, igaz, néhányukat csak „behánytuk” egy-egy üres szekrénybe, mert időnk nem akadt a szétválogatásukra. Két dolgot viszont úgy eltűntettünk, hogy valószínűleg már meg sem lesznek: Mr. Férfi skót whiskys poharát és az én 5.000 forintos 2013-as naptáramat.*
A 14 órai randevú helyett lett 16 órás teadélután, amit senki sem bánt, mert így legalább nyugodtan megebédelhettem a nagyszüleim társaságában, akik nálunk időztek néhány napot.** A farkcsonttörés(?) miatt nem szívesen lépcsőzöm, gondolom, sejtitek miért, így papi ment le a hölgy elé a kapuba.
Jó döntés volt azután vendégül látni, hogy már ténylegesen „belaktuk” a lakást, mert nagyon tetszett neki. Édes, kis lakásnak találta, ami tökéletes lesz a gyermeknevelésre. Azt nem részletezte, miért, de nem is voltam rá nagyon kíváncsi, így is hízott a májam a büszkeségtől. Mivel a nagyszüleimmel egy korosztály, én háttérbe szorultam, a süteménykészítés előkelőbb helyett foglalt el, mint az én fiúm a hasamban. Azért az egy óra alatt, amíg itt volt előkerült a kiskönyv, a leleteim és néhány jó tanács:

·                Mint mostanság a legtöbb védőnő, ő is szoptatáspárti (aminek nagyon is örülök). Szerinte minden az agyban dől el, ha már most mondogatom magamnak, hogy sikerülni fog, akkor nem lesz semmi baj. Bár én már 6 hónapos korától szeretném hozzátáplálni, ő a 2 éves szoptatást preferálja.
·                A jelen orvosi állás szerint a csecsemőket nem szabad hason altatni a bölcsőhalál miatt. Viszont régen is letették úgy az asszonyok a babáikat, sőt a gyerekek nyugodtabbak abban a testhelyzetben. De ő ezt akkor sem tanácsolhatja! Ennek ellenére a második hónaptól fogva, ha ébren van a baba, ajánlott hasra tenni – természetesen felügyelet mellett –, hogy a gerince a megfelelőképpen erősödjön.
·                Én még nem vettem igazán semmit se Zsebi Babának. Kicsit aggódtam, hogy el vagyok késve, de megnyugtatott, hogy elég a 30. hét után elkezdeni a fontosabb dolgokat, a többi pedig úgyis jön magától a gyerek igényeinek megfelelően. Amit ajánlott, hogy szülés előtt szerezzünk be 6-7 bodyt (2-3 méretben, mert nem tudni, mekkora lesz az a baba)***, 12-15 darab textilpelenkát büfiztetéshez (a bukást ne fogom használni!) és egyebekhez, mivel tavaszi baba lesz, egy kis sapka sem árthat (brrrr… majd kap valami csini kis satyót). Arra már nem kérdeztem rá, hogy kell-e a tiszta vadonatúj ruhákat is mosni/vasalni, mert tuti, hogy a nagyimmal értett volna egyet (jó, ha kivan).
·                A baba körmét 2 hetesen már lehet vágni kisollóval. Nem szereti a kesztyűket, szerinte jó, ha a baba már az első pillanatban ismerkedhet a kezecskéivel. Ha nagyon kikarmolná magát, akkor esetleg, de az apró felszíni sérülésektől nem kell tartani (hihi, nekem a minap sikerült a kezemet véresre karmolnom úgy, hogy észre sem vettem).
·                Ami még nagyon fontos, hogy a 36. hét környékén mindenképp csináltatassak kenetvizsgálatot, mert ha véletlenül valami alattomos fertőzésem lenne, az szülési rendellenességet is okozhat a babámnál. Brr, pedig ezt mindig el akartam sumákolni, főleg azok után, hogy már az intimterületen nem tudok szőrteleníteni.

Emellett megmértem a súlyom (a saját digitális mérlegünkkel, ami mindig mást és mást mutat): 58 kiló vagyok a 27. hét +1 napján. Nem tudom, hogy ez jó, vagy már rossz. A védőnő szerint normális, sőt tetszett neki, ahogy gömbölyödik a hasam.

*Helyette este kaptam egy másikat Mr. Férfitől.
**igen, ők segítettek most pakolni. Papi szerint tökéletes diktátor lennék, parancsolgatni-ugráltatni már nagyon jól tudok. J
***van már 3 tüneményes J

3 megjegyzés :

  1. A védőnővel nem mindenben értek egyet, de biztos jobban tudja. Még csak 1 gyerekem van, ő meg már többet látott felnőni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem még egy sincs :) Így fogalmam sincs, mit fogok magaménak érezni abból, amit mond nekem :) S éppen emiatt minden tanácsot / ötletet / észrevételt elfogadok :))

      Törlés
    2. Ha lesz még egy gyerekem akkor hason is fogom altatni (ez az egyik amin változtatni fogok). Anna mindig háton aludt és nagyon sokáig üvöltött, ha hasra fordítottam, utálta.
      Az új ruhákat én kimosnám :) biztos ami biztos alapon.

      Törlés

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...